Τρίτη, Μαρτίου 13, 2007

Τελευταίο "Αντίο" στον λογοτέχνη Παναγιώτη Κατσιρέλο




Καλό σου ταξίδι δάσκαλε της γραφής!
Οι Βολιώτες σε τιμήσαν και σε τιμούν!
Από εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ:
Το λογοτεχνικό έργο του Παναγιώτη Κατσιρέλου, είναι καθαρά βιωματικό, είναι απεικόνιση της ίδιας του της ζωής. Είναι αναπαράσταση των όσων έζησε από τα χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής, από τα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς, το απογοητευτικό πνευματικό κατεστημένο της εποχής.
Είναι περιγραφή της «οδύσσειάς» του από τη Σμύρνη (1915-1922) στην Καστέλα του Πειραιά (1922-1923), στην Αργαλαστή Πηλίου (1923), στον Ξηρόκαμπο Βόλου (1924-1932), στην Κοκκινιά του Πειραιά και στην Καλλιθέα των Αθηνών (1933-1935), από το 1936 στον Προσφυγικό Συνοινικισμό Ξηροκάμπου Βόλου και μέχρι σήμερα στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας.
Είναι καταγραφή των γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατά τη διάρκεια του οποίου καλείται να υπηρετήσει ως έφεδρος στο Πολεμικό Ναυτικό και στη συνέχεια των χρόνων της Κατοχής, οπότε παίρνει ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση πρωτοστατώντας στην έκδοση της καθημερινής εφημεριδούλας της περιοχής Βόλου-Πηλίου «Αναγέννηση».
Όλο του το έργο είναι εξιστόρηση γεγονότων που αντλούνται μέσα από την πραγματικότητα της ζωής και το μύθο που ο ίδιος «υφαίνει».Μετά την Απελευθέρωση το 1951 επιδίδεται στο συγγραφικό του έργο και εκδίδει το περιοδικό «Πορεία». Στα Ελληνικά γράμματα παρουσιάζεται επίσημα το 1974 με το μυθιστόρημά του «Στάση Μαυρομάτη». Το 1975 τυπώνει τα διηγήματα «Ο κύριος εγώ, ήμουν ο Ρε», το 1976 τη νουβέλα «Οι Μαυραγορίτες», το 1978 το μυθιστόρημα «Οι Αρβύλες» (βραβείο Λουντέμη), το 1979 τα διηγήματα «Ο Μπουρζουά» (βραβείο Ιπεκτσί), το 1981 το μυθιστόρημα «Οι Ζωντανοί» (βραβείο Εστίας Νέας Σμύρνης), το 1985 το μυθιστόρημα «Σουρβιά» και το χρονικό «Ο Προσφυγικός Συνοικισμός», το 1978 τα διηγήματα «Η πορεία δεν έχει τελειωμό», και το 1992 τα διηγήματα «Ο άδειος δρόμος» και το βιβλίο-οδηγό «Γνωριμία με τη Μαγνησία». Το 2004 επανεκδίδεται «Ο Προσφυγικός Συνοικισμός - Το χρονικό της ίδρυσης στο Βόλο της σημερινής Νέας Ιωνίας», σε διπλή έκδοση ελληνικά - αγγλικά από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας.
Ο μύθος σε συνύπαρξη με το ιστορικό στοιχείο, ο λυρισμός της περιγραφικότητας και ο ρεαλισμός του αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα του έργου του Παναγιώτη Κατσιρέλου που συγκλονίζουν και συναρπάζουν τον αναγνώστη.

2 σχόλια:

  1. Επειδή ίσως να μη διάβασες το blog μου που έγραψα για τον Παναγιώτη Κατσιρέλο, στο σημειώνω εδώ για να σου πω κι από εδώ ότι καλά έκανες κι έγραψες για έναν σπουδαίο άνθρωπο και συγγραφέα. Δεν είχε τύχει να διαβάσω για το "φευγιό" του και το είδα στο δικό σου "μπλογκ". Κάνω τη σχετική αναφορά. Νίκος Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νίκο, μόλις τώρα είδα το μήνυμά σου! Συγγνώμη!
    Και τι σύμπτωση! Σήμερα διαβάζω το βιβλίο σου!
    Τα λέμε!
    Μόλις σε έβαλα στα λινγκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή