Κυριακή, Μαρτίου 04, 2007

Άραγε, υπάρχει διαφορά;



Πέρασε καιρός που συνέβηκε αυτό το δυσάρεστο γεγονός, μέσω του ίντερνετ. Ένας άνθρωπος "βοήθησε" έναν άλλο άνθρωπο να πεθάνει, δινοντάς του οδηγίες για ένα θανατηφόρο φυτοφάρμακο.

Αυτό το γεγονός με είχε σοκάρει. Δεν μπορώ να το ξεχάσω. Το ότι αναγκάζομαι κάποιες φορές να κλείσω τα σχόλια, όταν λείπω (λόγω του παθήματός μου, με ανώνυμους, που στεναχωρέθηκα πολύ τότε και αναγάστηκα να σβήσω όλο το παλιό μπλογκ), με κάνει να θυμάμαι αυτό το γεγονός, όλο και πιο πολύ.

Γι' αυτό θέλω να σας ρωτήσω:

Πως το είδατε εσείς αυτό το γεγονός (που πέθανε ένας άνθρωπος) και τι θα κάνατε εσείς;

Θα μπορούσατε εσείς να κάνετε κακό σε άλλον, έτσι για την πλάκα σας;

Θα μπορούσατε εσείς, έτσι εύκολα και χωρίς να σας έχει ενοχλήσει κάποιος, να τον ειρωνευτείτε, να τον συκοφαντήσετε, να τον κατηγορήσετε στην σελίδα του, στην σελίδα σας ή σε σελίδες άλλων;

Και αν ναι, γιατί; Τι θα κερδίζατε μ' αυτό;

Διαφέρει άραγε αυτό, απ' το έγκλημα που έκανε εκείνος ο άνθρωπος, τότε;

16 σχόλια:

  1. ειλικρινά δεν το ήξερα. τρομακτικό...

    αν αφήνεις κάποιον να σε επηρεάσει... είτε είναι στο ιντερνετ είτε στη ζωή, στα τυφλά...

    δεν ξέρω. φοβάμαι πολύ το μέσο. και απέχω από τις πολλές γνωριμίες, γι'αυτό το λόγο.

    απλά γράφω μικρές ιστορίες ή βάζω ενδεικτική δουλειά μου, όταν το αισθανθώ.

    κακό, για ποιό λόγο να κάνω;

    δεν είναι η φύση μου τέτοια. το αντίθετο.

    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλεξάνδρα μου, κι όμως, κι αυτή η επαφή επιρεάζει, ακόμη κι αν δεν το θέλεις. Ένα πικρόχολο σχόλιο, αν δεν είσαι αναίσθητος, θα σ' επιρεάσει. Όπως και να έχει.
    Κι εγώ φοβάμαι πια, πολύ αυτό το μέσο.Αν και δεν φταίει αυτό. Άνθρωπος το χειρίζεται και ανάλογα τις προθέσεις του είσαι στο έλεός του.
    Όσο αυθόρμητα ξεκίνησα, τόσο επιφυλακτική έχω γίνει.Είδα την κακή πλευρά του και τρόμαξα πολύ! Θα ήθελα να ήταν αλλιώς ή τουλάχιστον να μην ήξερα, αυτά που τόσο καιρό έμαθα και μαθαίνω.
    Φαίνεται Αλεξάνδρα μου απ' τα κείμενά σου ποια είναι η φύση σου.
    Αυτό μας έλλειπε!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατερίνα μου
    Καλησπέρα

    Από ανθρώπους με ανθρωπιά πάσχουμε
    κατερίνα μου
    Το ζητούμενο είναι ο άνθρωπος
    η ζωή, αυτή η ευλογία που μας
    δώρησε ο δημιουργός.
    Όλα τα άλλα είναι μάταια

    Είσαι σπουδαίος άνθρωπος κατερίνα
    και έτσι να παραμείνεις.

    Άσε το κυκλάμινο να ταξιδεύει
    μέσα στην ομορφιά της ζωής
    να είναι Εν πλω σ αυτό τον κόσμο

    Καλό σου βράδυ
    σε ευχαριστώ για την επίσκεψη
    και την αγάπη σου
    για το "Ημερολόγιο Γέφυρας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ Κατερίνα μάλλον είμαι απο τους τυχερούς που δεν έχουν ιδιαίτερα πικρόχολα σχόλια. Ίσως όμως γιατί δεν κάνω και εγώ. Πολλές φορές πάντως έχω διαφωνήσει και το έχω πεί. Τώρα το να κάνω κακό; Δεν νομίζω πως θα μπορούσα ούτε εδώ ούτε έξω απ' εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπημένε μου σαιλόρ,κι εσύ να μείνεις όπως είσαι! Να μην σ' αλλάξει ποτέ, τίποτα!
    Όσο για το κυκλάμινο "εν πλω", κάποιες φορές χρειάζεται να πιάνει ένα απάνεμο λιμανάκι, για να ξεκουραστεί, να γεμίσει τις μηχανές του, για να ξανακολυμπήσει στα βαθιά. Εσύ σαν καπετάνιος ξέρεις καλά από φορτούνες κι από κύματα. Και σαν πεπειραμένος ξέρεις πως υπάρχουν και εκτός θάλασσας, όχι μόνο κύματα αλλά και ύφαλοι!
    Να είσαι πάντα καλά! Καλή συνέχεια στο ημερολόγιο της γέφυρας!Θα είμαι η πιο φανατική αναγνώστριά του. Να το ξέρεις! Όταν έρχομαι απ' το χωριό θα τα διαβάζω όλα σου τα ποστ!
    Φιλιά πολλά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιώργο μου, τυχερός είσαι!Αυτοί που το κάνουν, ξέρουν που τα κάνουν. Μια φίλη μου είχε πει: "πετροβολούν το δένδρο που έχει καρπούς!" κι εγώ της έλεγα πως δεν έχω καρπούς. Φαίνεται είχα και δεν τους έβλεπα.
    Πάντως εγώ δεν ενόχλησα ποτέ κανέναν. Ένα σχόλιο αγωνίας σε έναν άνθρωπο έκανα και από τότε άρχισε ο πετροπόλεμος...Έτσι τους βόλευε φαίνεται...
    Ήδη το είχες σχολιάσει κι εσύ.
    Αλλά εδώ δεν μιλάμε μόνο για πικρόχολα σχόλια. Μιλάμε για πολλά... Όταν γνωριστούμε από κοντά με το καλό,θα τα μάθεις από πρώτο χέρι!
    Φιλιά πολλά! Καλό σου βράδυ!

    Υγ.Τους ανθρώπους που μπορούν να κάνουν κακό, τους ξέρουμε πια γιώργο. Αργήσαμε, αλλά το εμπεδώσαμε το μάθημα!Μόνο που γελάει καλύτερα εκείνος που γελάει τελευταίος.Κι εγώ έχω υπομονή, γαιδουρινή! Κάποια στιγμή θα γελάσω, παρόλο που δεν θέλω να κλάψουν άλλοι!
    Σε ζάλισα, αλλά ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες. Λόγω της έκλειψης (μάλλον), είμαι έτοιμη για αποκαλύψεις! Όλα τα "παραμύθια" έχουν κι ένα τέλος, κι αυτό τράβηξε πολύ. Κάπου εδώ πρέπει να τελειώνει.Δεν είδα να οδηγεί σε καλό η σιωπή μου, πέρα απ' το να "αλωνίζουν" και να με στεναχωρούν.
    (Τα λέω στην πεθερά για να τ' ακούσει η νύφη...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελπίδα υπάρχει διαφορά στην παρακάτω περίπτωση. Αν ο πρώτος άνθρωπος έπασχε απο ανίατη ασθένεια και ήθελε να φύγει με αξιοπρέπεια θεωρώ ότι ο δεύτερος τον βοήθησε πραγματικά.
    Επειδή έχω προσωπικά βιώματα έχω ζητήσει να μου το κάνουν (αν δεν μπορώ να το κάνω μόνος μου) σε τέτοια περίπτωση.
    Και βέβαια δεν πρέπει να κάνεις κακό για την πλάκα σου είτε για άλλο λόγο. Αλλά πρόσεξε και εσύ τι γράφεις " Ένας άνθρωπος βοήθησε έναν άλλο ...".

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αρχαίε μου, (τόσο αρχαίος που δεν βρίσκω μπλογκ;)
    Εκείνος ο άνθρωπος μελαγχολία είχε και ήθελε να αυτοκτονήσει. Τον τρόπο του έδωσε ο άλλος με την κακή "βοήθειά του". Δεν μιλάμε για ευθανασία. Μιλάμε για το πόσο κακό μπορεί να κάνει κανείς, έτσι επιπόλαια, χωρίς πολύ δεύτερη σκέψη.
    Ευχαριστώ για την παρατήρηση. Ναι, το "βοήθησε" είναι μέσα σε εισαγωγικά, γιατί αυτό δεν ήταν βοήθεια, ήταν έγκλημα εκ προμελέτης! Τώρα θα το διορθώσω.
    Συγνώμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ελπίδα μου, γιατί τους παίρνεις στα σοβαρά αυτούς που σε σχολίασαν άσχημα;
    άγνωστοι δεν είναι;
    και στην ζωή, έξω από το NET, το ίδιο δεν γίνεται;
    τόσοι και τόσοι είναι οι κακοθελητές και οι φθονεροί.υπάρχουν πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να ξεπεράσουμε στη ζωή από ένα σχόλιο ενός μλκ στο μπλογκ!
    εμείς σε αγαπάμε...και σε λατρεύουμε γι' αυτό που είσαι.
    κατάλαβες τώρα γιατί εγώ δεν γράφω τίποτα προσωπικό;
    και να με ειρωνευτεί κάποιος για τα ταξίδια μου χέ...κα!
    θα του απαντήσω κατάλληλα και ακατάλληλα....

    τώρα αυτό που γράφεις ότι κάποιος έπασχε από μελαγχολία και κάποιος άλλος τον ''βοήθησε'' δεν ξέρω πως το εννοείς.
    πάντως εγώ δεν θα το έκανα ποτέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ούτε εγώ ήξερα κάτι. Δεν είχα διαβάσει παλαιότερα σχόλια επισκεπτών. Ωστόσο, το θέμα είναι ότι ηξ κριτική γίνεται αποδεκτή, αλλά όχι κάθε κοτσάνα ή βρίσιμο που ακούγεται. Γιατί όμως εμείς να θιγόμαστε, από ένα δειλό συνήθως, γιατί να είμαστε τόσο ευαίσθητοι και να επηρεαζόμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βασικά είναι πολύ διαφορετικές περιπτώσεις!

    Μη χαλιέσαι για κανένα ζώο!

    ..θέλει όμως προσοχή το νέτ,αυτό είναι αλήθεια.Έγινε κάτι πρόσφατα που κάνει να το πιστεύω ακόμα περισσότερο και έχω ψιλοφοβηθεί!



    Ηλίθια ζώα του διαδυκτίου!!!Πόσο ΓΚΑΟΥ πρέπει να είστε!!;Υπάρχουν και φυσιολογικοί άνθρωποι εδώ μέσα!!!Αι στο καλό!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πρώτη φορά ακούω για το περιστατικό αυτό....τρομακτικό!
    Μερικές φορές το ίντερνετ έχει πολύ αρνητικές επιδράσεις σε ανθρώπους και καταστάσεις.
    Αυτός που θα κάνει πικρόχολα σχόλια, θα το κάνει και στην πραγματική ζωή, όχι μόνο από δω!
    Φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μεθυσμενάκι μου,
    ήμουν τελείως σε διαφορετική ατμόσφαιρα μέχρι τώρα (είχα μακρυνές επισκέψεις,έκπληξη) και προσγειώθηκα μόλις άνοιξα τον υπολογιστή.
    Με περίμενε το θέμα που "αναγκάστηκα" να γράψω χθες.

    Μεθυσμενάκι μου, αν με σχολίαζαν μόνο μια φορά, κι αν η κριτική τους ήταν ας πούμε πάνω στα βιβλία μου ή στις γραμματικές μου ελλείψεις, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα.Δόξα τω Θεώ, έχω το γνώθι σ' Αυτόν! Δεν σας το έπαιξα ποτέ συγγραφέας! Πάντα σας έλεγα πως βρέθηκα με βιβλία και γιατί.

    Για να φτάσω εγώ να ξαναμιλήσω, μετά από τόσο καιρό, γι' αυτό το θέμα, πάει να πει πως "ο κόμπος ξεπέρασε το χτένι". Πάει να πει πως κάποιοι ξέφυγαν πολύ πέρα απ' την ελευθερία του λόγου και του βήματος που τους δίνετε εδώ μέσα.

    Και δεν μιλάω για "νομίζω" ή "μου φαίνεται" ή γιατί θέλω να τραβήξω την προσοχή. Μιλάω για αποδείξεις. Εγώ χωρίς αποδείξεις δεν μιλάω ποτέ. Είναι τόσο τρανταχτές, που μου το επισήμαναν άλλοι.Κι εγώ ετοίμαζα λευκώματα και την προίκα μου!

    Βέβαια "τσίμπησαν" και κάποιοι που "παίζουν"... αλλά δεν γινόταν διαφορετικά. Έπρεπε να μιλήσω. Ή που θα καταλάβουν τις ευθύνες που δεν "βλέπουν" και θα σταματήσουν ή που θα τους τις θυμήσω εγώ, διαφορετικά.
    Όχι μεθυσμενάκι μου, δεν πρόκειται για ανώνυμους πια! Κι αυτό είναι το καλό για μένα.Έχουμε ίσους όρους και δικαιώματα.

    Βλέπεις κορίτσι μου, αλλιώς είναι να σε κατηγοράει η γειτόνισσα στη γειτονιά, γιατί δεν σε πάει κι αλλιώς στο διαδύκτιο.Στην γειτόνισσα κάνεις τις παρατηρήσεις σου κι αν δεν παίρνει από λόγια, πας και στα δικαστήρια και δεν σε παίρνει και κανένας είδηση.

    Εγώ με τα δικαστήρια δεν τα πάω καλά. Να σκεφτείς στο χωριό μας πήρανε το μισό οικόπεδο και δεν κινήθηκα.Εδώ όμως τα πράγματα αλλάζουν. Έχουν να κάνουν με θέματα προσωπικότητας κι όχι με υλικά, που κανένας δεν πήρε ποτέ μαζί του!

    Με καταλαβαίνεις; Είπα να χτυπήσω καμπανάκια, πριν μας μάθει όλη η Ελλάδα! Επόμενη φορά όμως δεν θα υπάρξει.

    Εγώ δεν έχω τίποτα να φοβηθώ.Εδώ είναι ο υπολογιστής μου, να ελεχθεί που έχω γράψει και τι έχω γράψει, αν έστω και ένας έχει αμφιβολίες για μένα.

    Καλά κάνεις και δεν γράφεις για την προσωπική σου ζωή. Κι εγώ δεν βλέπεις; Όλο Πήλιο, λουλούδια και λευκώματα είμαι.

    Αυτή την υπόθεση που σας έγραψα, την άκουσα στις ειδήσεις. Νόμιζα ότι εσείς ξέρατε περισσότερα. Κάποιος ήθελε να πεθάνει και έψαχνε τον ανώδυνο τρόπο. Ένας άλλος "εξυπηρετικός" βρέθηκε και του τον είπε!
    Τελευταίως μάλιστα άκουσα από άλλους, ότι έγινε κι άλλο επεισόδιο, που κάποιος έλεγε ότι αποφάσισε να πεθάνει και κάποιος ειδοποίησε την "δίωξη" και τον πρόλαβαν.

    Πάντως είναι λυπηρό αυτό το "όπλο", το ελεύθερο, το δωρεάν, να το χειρίζονται κάποιοι άνθρωποι έτσι!

    Φιλιά πολλά κορίτσι! Σ' ευχαριστώ για την αγάπη σου! Σου εύχομαι καλά ταξίδια στα ομορφότερα μέρη, αλλά κυρίως σε μια ευτυχισμένη ζωή!

    Συγνώμη που σε ζάλισα!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δείμε μου,
    για να μην επαναλαμβάνομαι, διάβασε σε παρακαλώ αυτά που έγραψα στα μεθυσμένα χρώματα.
    Δεν είναι μόνο η συνέπεια το ότι με στεναχωρούν και απορώ γιατί, "τι τελικά τους έκανα;"
    είναι ότι πάει σε συκοφαντία και δισφήμιση το θέμα κι εγώ δεν παιδεύτηκα στη ζωή μου, για να μου τα καταστρέψουν όλα κάποιοι που δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν.
    Με κατάλαβες δείμο, που πήρα φόρα και δεν έβαλα ούτε τελεία, ούτε κόμα; Πού' σαι αστεροειδή να με δεις! Που να προλάβω η έρ'μη; Κατά που να κάνω. Αν ξέρατε πως τρέχω σαν τον Βέγγο, για να τα προλάβω όλα, μπράβο θα μου λέγατε! (κι όχι να με κατηγορούν κάποιοι!)
    Καληνύχτα δείμο! Σ' ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εξίλιο μου, ηρέμησε!
    Κανένας άνθρωπος δεν είναι ζώο! Ζήτα συγνώμη από ανθρώπους και ζώα! Αυτά μια χαρά είναι.Δεν μας φταίξανε σε τίποτα.
    Κάποιοι άνθρωποι "ενοχλούν", δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι κάνουν το ίδιο!
    Περισσότερο προσεκτική κορίτσι μου, δεν γίνεται! Είναι να μην μπλέξεις!Κι εγώ έμπλεξα!
    Δεν θα μου στερήσει όμως κανένας το δικαίωμα, επειδή του κάνει κέφι, να εκφράζομαι και να έχω κι εγώ τον δικό μου χώρο.
    Στο σπίτι του και στην παρέα του, μπορεί να κάνει κουμάντο ο καθένας και να συζητάει ότι θέλει.Όμως στο μπλογκ του, παρόλο που είναι σπίτι του, δεν μπορεί να ρίχνει λάσπη σε πρόσωπα άλλων.
    Εδώ ο χώρος παρέχει την ίδια ελευθερία σε όλους. Να σταματάει η δική μας ελευθερία, εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Κάτι που συμβαίνει και στην ζωή μας. Έτσι δεν είναι;
    Και επίσης ο χώρος είναι για όλους.
    Για ταλαντούχους και ατάλαντους.
    Για προχωρημένους και για αρχάριους.
    Για έξυπνους και για χαζούς.
    Για κάποιους που θέλουν να σκοτώσουν τον χρόνο τους και για κάποιους που έχουν κάτι να πουν.
    Για νέους και για γριές σαν κι εμένα!

    Με παρέσυρες κι εσύ! Θέλω να ξεφύγω απ' αυτό το θέμα!

    Φιλιά πολλά μικρό! Εσύ να προσέχεις! Εγώ λόγω ηλικίας, σέρνω κι ένα παρελθόν πίσω μου, οπότε έχουν δείξει οι προθέσεις μου και οι στόχοι μου.Χρόνο δεν ξέρω πόσο θα έχω ακόμα....να τις πραγματοποιήσω!
    Εσύ κοίτα μην παραμελείς την ζωή σου, τους στόχους σου και μου προδώσεις και μου πληγώσεις το προβατάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κυρία δασκάλα, κατέβα από την έδρα να μαλώσεις ένα συμμαθητή που μ' ενοχλεί και δεν μπορώ να παρακολουθήσω το μάθημα!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή