Σάββατο, Δεκεμβρίου 16, 2006

Ένα καφεδάκι κι ένα μανιταράκι




Η Ελένη ψήνει καφέ για τους εργάτες που δουλεύουν στα κάρβουνα.

Φωτο

Σωτήρης Κουκιάσας

10 σχόλια:

  1. Το μανιτάρι θα αρέσει σίγουρα στην Παιδίσκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωωω!! Έξοχα!
    Ένα νεαρό Αmanita Muscaria, ελληνιστί: Αμανίτης ο μυγοκτόνος..

    Μανιταράκι γνωστό απο αρχαιοτάτων χρόνων για τις παραισθησιογόνες/ψυχοτρόπες ιδιότητές του..

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχει εντρυφήσει πάνω στο θέμα μανιτάρια η Παιδίσκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδιά, αυτό το μανιτάρι είναι τρελλό! Δεν τρώγεται! Προσοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελπίδα μου.. τρώγεται, αλλά είναι λίαν επικίνδυνο, διότι είναι τοξικό.
    Στην αρχαία Ελλάδα, και σε πολλούς άλλους πολιτισμούς, το κατανάλωναν με σκοπό την δημιουργία παραισθήσεων..
    Απλά είναι επικίνδυνο, διότι λόγω τοξικότητας μπορεί να αποβεί μοιραίο..
    Και όπως λένε, όλα τα μανιτάρια τρώγονται, μερικά όμως απο αυτά, μόνο για μία φορά...!

    Σματς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σου το είπα Κατερίνα έχει εντρυφήσει πολύ βαθειά στο θέμα μανιτάρια. θα της πρότεινα να κάνει ένα αλφαβητάρι με εικόνες και ονομασίες με όλα τα βρώσιμα μανιτάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. παιδίσκη ερωμένη
    Φαντάζομαι κάποιοι θα πέθαιναν.
    Είναι μεγάλο ρίσκο ζωής πάντως το μανιτάρι. Εγώ τρώω μόνο τις γουργουλιάνες και τις νερατζούλες που τις ξέρω. Εσύ τις ξέρεις όλες; Αν μου ξαναδώσουν, (δεν βλέπω εθελοντές), θα σου τις φωτογραφήσω να στις δείξω, να μου πεις αν είναι τρελλές!
    Όκευ; Έκλεισε η συμφωνία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. george
    Να μας κάνει Γιώργο μου, για να ξέρουμε πια να αποφεύγουμε. Ξέρεις πόσοι τρέχουν στο νοσοκομείο απ΄αυτά και πόσοι Φεύγουν έτσι άδικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. George, χεχε, ευχαριστώ..!
    Βιβλία υπάρχουν εξαιρετικά, (αν ενδιαφέρεσαι, μπορείς να δεις στο manitari.gr, το έχω και στα links μου)
    Εγώ είμαι σε πολύ πρώιμο στάδιο, εν δυνάμαι μυκητολόγος δηλαδή..

    Elpida, κι εγώ αν δεν είμαι σίγουρη, δεν το μαζεύω..
    Τώρα να σου δώσουν τέτοια εποχή μανιτάρια είναι δύσκολο, υποτίθεται πως έχουν τελειώσει οι καρποφορίες, (αν και ο καιρός ακόμα ευνοεί..)
    Γενικά, και σε ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ, το καλύτερο είναι, επειδή τα δηλητηριώδη μανιτάρια κάνουν πονηριές για να μοιάζουν με τα βρώσιμα, να εμπιστευόμαστε πλήρως μόνο αυτά του μανάβη...
    Εγώ ακόμα διαβάζω πολύ, και αν δεν είμαι 1000% σίγουρη, δεν το μαζεύω..

    Παρεμπιπτόντως...
    Γουργουλιάνες είναι μια τοπική ονομασία του macrolepiota procera, (γίνεται ωραίο κοκκινιστό με πιπεριές..)
    Νερατζούλες μάλλον λέγονται τα μανιτάρια του γένους cantharellus (νομίζω), και γίνονται ωραίο γλυκό!!
    -H συνταγή του γλυκού είναι μυστική των Γρεβενιωτών, δεν την λένε..!!-

    ΑπάντησηΔιαγραφή