Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2006

Πηγή που δεν στέρεψε




Κάθε φορά που θα πάω στο χωριό και κάθε φορά που θα φύγω απ' το χωριό, θα σταματήσω να πιω νερό απ' αυτή την πηγή που είναι κοντά στο σπίτι μου. Έτσι νιώθω πως χαιρετάω το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Έτσι νιώθω πως συναντώ τους προγόνους, παππούδες που δεν γνώρισα, πατέρα που δεν πρόλαβα, κι όλους τους άλλους που γνώρισα μεγαλώνοντας.

Σ' αυτή την πηγή συνάντησα την αδελφή μου την Ελισσάβετ, όταν ήμουν παιδί, που με ρώταγε πως με λένε και πήγαμε στο ίδιο σπίτι, χωρίς να ξέρω ότι είναι αδελφή μου.

Απ΄αυτή την πηγή κουβαλούσε νερό όλη η γειτονιά και πότιζε κήπους, λουλούδια και ξεδίψαγε. Απ΄αυτή την πηγή συνέχιζε να ποτίζεται η οικογένειά μου, όταν οι άλλοι απέκτησαν βρύσες. Απ΄αυτή κουβαλούσε νερό η Δάφνη για να ποτίσει τις κορομηλιές και τις γαρυφαλιές του πατέρα. Από κει κουβαλούσε νερό η μάννα για τα λουλούδια της και το νυκοκοιριό της.
Απ΄αυτή κουβαλούσε νερό η ξαδέλφη μου στον πατέρα της, τον μπράρμπα Λεωνίδα, μεσημέρι βράδυ στο τραπέζι του, γιατί δεν το άλλαζε με τίποτα, μέχρι που Έφυγε.

Εκεί συναντιόμασταν κρυφά για να πούμε τα μυστικά μας κι αν ξεχνιόμασταν στην κουβέντα, η ξαδέλφη μου γέμιζε το πετόνι απ΄την βρύση. Εκεί κλαίγαμε και οι δυο μετά, γιατί ο μπάρμπας το καταλάβαινε, την χτυπούσε και ξαναπήγαινε κλαίγοντας.
Μαζί της κι εγώ και λέγαμε τα υπόλοιπα.

Εκεί, σ΄αυτή την πηγή συναντώ κάθε φορά που πάω ανθρώπους, αναμνήσεις και στιγμές.

Εκεί ξεδιψάω σώμα και ψυχή.

Εκεί γίνεται το δεύτερο λύγισμα, πηγαίνοντας μετά τα σύνορα του χωριού.
Εκεί γίνεται το δεύτερο λύγισμα, φεύγοντας μετά το σπίτι.

Η πηγή και η βρύση των αδελφών Καιπαντζή, (Κάι) δεν στέρεψε ακόμη. Είναι εκεί για να ξεδιψάνε γενιές και γενιές. Ο πολιτισμός άλλαξε το τοπίο, δυστυχώς. Η πηγή μπορεί να μην μας πρόδωσε, οι άνθρωποι όμως την παραμέλησαν και το "σπίτι" της έχει γύρει. Τα νερά της ενδιαφέρθηκαν να τα εκμεταλλευτούν για τα κτήματά τους, την συντήρηση μόνο ξέχασαν.... Αν δεν συντηρηθεί εγκαίρως, σύντομα θα καταρεύσει. Η μεγάλη δίοδος σ΄αυτή που έμπαινε ο αδελφός μου ο Αγγελής και την καθάριζε είναι χρόνια παραμελημένη.

Τέτοια εποχή κοντά στα Χριστούγεννα, τότε, εμείς τα παιδιά την καθαρίζαμε, την στολίζαμε και την φυλεύαμε. Ένα καθαρό καρυδόφυλλο βοηθούσε το νερό της και πολλά άλλα πλυμένα και στιβιασμένα δίπλα της, για ατομικό σερβίρισμα του κάθε διψασμένου.

Σήμερα; Σήμερα έχουμε τις βρύσες. Παραμελούμε τις πηγές. Οι πηγές όμως αντέχουν στον χρόνο κι ακόμη κι αν θα βρουν εμπόδια, από κάπου αλλού θα βγουν, για να ξεδιψάσουν αυτούς που διψούν και θα τις εκτιμήσουν ανάλογα.

12 σχόλια:

  1. τι όμορφο κείμενο και υπέροχες αναμνήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το νερό που κάνει καλό στην καρδιά. Σαν του Μικρού Πρίγκιπα, από το πηγάδι της ερήμου. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κρίμα να καταστραφεί. Οργάνωσε ένα χάπενινγκ για την αναστήλωση της. Μπορεί να βρείς και άλλους υποστηρικτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Αλεξάνδρα μου. Σ΄ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εαρινή συμφωνία
    Κι από μένα φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. george
    Δεν βλέπω φως. Ελπίζω την άνοιξη να μένω ποιο πολύ εκεί και να πάρω πρωτοβουλίες. Δεν είναι μόνο αυτή η πηγή. Είναι κι άλλες.
    Ευχαριστώ Γιώργο μου.
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κι εσυ εισαι καπως ετσι.
    Δεν στερευεις ποτε κι ας περνα ο χρονος απο πανω σου .

    Ειμαι χαρουμενη που δεν τα παρατησες. Που αντισταθηκες .
    Που Απαντησες στα αρνητικα των καιρων με φρεσκαδα , εικονες και χρωματα .


    Μια ζεστη αγκαλια σου στελνω απο τον βορα που προς το παρων δεν ειναι κρυος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εκπληκτικές φωτογραφίες και καταγραφές μνήμης. Ευτυχώς η βρύση τρέχει το νερό της ακόμα. Σε μας, στη Σπάρτη, πολλές βρύσες στα χωριά στέρεψαν γιατί κάποιος έκανε γεώτρηση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. γλυκιά ελπίδα μας σε πόσα που εμείς θεωρούμε απλά "λεπτομέρειες" εσύ τα χεις "δέσει" με σένα;;
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. go-anna
    Μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κατερίνα μου, αυτά είναι τα "ΔΥΣΤΥΧΩΣ" που τα καταλαβαίνουμε μόνο εμείς που λείπουμε. Αυτοί που μένουν δεν νιώθουν την κακή αλλαγή.Βλέπουν μόνο την καλή δική τους αλλαγή και αυτό τους φτάνει. Δεν μπορείς και να τους κατηγορήσεις, παρά μόνο να τους προτείνεις να μην σκοτώνουν την παλιά εικόνα του κάθε τόπου.
    Καλό βράδυ Κατερίνα μου και πολύχρονη για την γιορτή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αλκυόνη μου,
    Σε πολλά! Σε πάρα πολλά κορίτσι μου!Έτσι "δένομαι" με όλα. Μέχρι που με πνίγουν μερικές φορές.
    Φιλιά πολλά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή